27 Kasım 2013 Çarşamba

Ne kadar ekmek o kadar köfte, haydi sana güle güle!

" Normalde insanlar sadece şartları yerine getirildiği zaman sever. Böyle böyle olmalısın, ancak o zaman seni severim derler. Bir anne çocuğuna, “eğer yaramazlık yapmazsan seni severim” der. Bir eş kocasına, “ancak böyle davranırsan seni sevebilirim” der. Herkes şartlar yaratır; sevgi kaybolur. 

Sevgi, sonsuz bir gökyüzüdür. Onu dar alanlara, şartlı, kısıtlı noktalara zorlayamazsın. Eğer evini havalandırdıktan sonra her tarafını kapatırsan, bütün kapıları, pencereleri kapatırsan, o taze hava bir süre sonra bayatlar. Sevgi yaşandığı zaman, o özgürlüğün bir parçasıdır. Ama o taze havayı evine getirdikten sonra, her şey bayatlayıp kirleniyor.
İnsanlığın en derin sorunlarından biri budur. Bu çok derin bir sorun. Âşık olduğun zaman, her şey güzel görünüyor; çünkü o anlarda, hiçbir şart öne sürmüyorsun. İki insan, şartsız olarak birlikte hareket ediyor. Ancak birlikte yaşamaya başladıktan sonra, birbirlerini kanıksadıktan sonra, karşılıklı şartlar empoze edilmeye başlanıyor. “Böyle olmalısın, şöyle davranmalısın; ancak o zaman severim.” Sanki sevgi bir pazarlık konusu.
Osho "

Yukarıdaki yazıyı Facebook'da "Felsefe Kulübü" isimli sayfada okuduğumda ne kadar doğru bir tespit olduğunun farkına vardım. Ve bir kaç ilave yapmak geldi içimden.


Şartlar, pazarlıklar, karşılıklı menfaatler... Ne yaparsam seversin beni? Seni nasıl mutlu edersem arkadaşım, dostum, sevgilim olursun? “En son kaça olur?” diyesi geliyor insanın. Dümdüz, dosdoğru, şartsız şurtsuz, pazarlıksız seven var mı acep? Bence yok ve öyle bir devirde yaşıyoruz ki bundan sonrada olacak gibi görünmüyor. Eskiden sevgiler maneviyken şimdi maddi. Buradaki maddi ifadesi sadece para anlamında değil tabiki. Çıkarın varsa seversin yoksa anca gidersin. Dönüp arkandan kimse bakmaz bile. Eskiden iki gönül bir olunca samanlık seyran olurmuş şimdi menfaatler çakışınca iki gönül (?) bir oluyor. Çakışma çatışmaya dönünce ilişkide çatırdamalar başlıyor ister istemez. Menfaatler tükenince arkadaşlıklar, dostluklar tükeniyor. En iyi arkadaşlar iki yabancı oluyor adeta.

Sıcak bir sohbet ve belki yanında bir fincanda sıcak kahve. Bende olanlar bunlar. İsteyen gelsin peşimden.


Facebook'da bu yazıyı yazdığımda sevgili arkadaşım Serpil bu linkdeki yazıyı göndermiş bana ve eklemiş;
"Bu yazıyı yıllar önce ilk okuduğum da çok etkilenmiştim...Seninle paylaşmak istedim can dost...."Eğer, çünkü, rağmen...." Herşeye rağmenli, sevgiler nasip olsun hepimize, dilerim..."

Sevgili arkadaşımın bu güzel dileğine katılıyor ve bende aynısını sizler için diliyorum.

Sevgiyle,
Soydan TR

1 yorum:

  1. Kafam güzel,dünya güzel.sen güzelsin güzelsin.sen güzelsin güzel!!!! :):):)

    YanıtlaSil